startup-stories-chalmers-ventures-TRINE

Trine får andra företag att växa – med stålar och sol

Historien om Trine är en solskenshistoria. 2014 började det. Via Chalmers Ventures Startup Camp, där Sam Manaberi pitchade själva grundidén, tog Trine sig vidare till Acceleratorn och in i Chalmers Ventures investeringsverksamhet. Vägen framåt har gått fort och idag lägger tiotusentals människor sina pengar och sin framtid i deras händer.
Hur klarar bolaget den enorma pressen?

Hanna Lindquist är Communications & Customer Growth Manager på Trine. Hon pratar fort, mycket och gärna om den investeringsplattform som hon arbetar med sedan hösten 2015. Att det hon gör är både roligt och viktigt, det går inte att ta miste på.

Låt oss börja från början. Vad gör Trine?
– Vi erbjuder privatpersoner i Sverige att spara sina pengar hållbart genom att investera dem i solenergibolag i Östafrika. Dessa bolag ser i sin tur till att sälja mobila solenergisystem till människor på landsbygden, som får tillgång till el som de faktiskt har råd med. Över en miljard människor saknar tillgång till vanlig el. En miljard! Det vi gör innebär att de plötsligt kan ha tv, radio och telefon. Och vi hjälper solenergibolagen att växa med lån som går att lita på. Vi är lösningen på två problem: dels hur energifrågan kan förbättra människors liv och miljön, och dels hur människor kan placera sina sparpengar i något som är hållbart och som de bryr sig om.

Berätta mer – hur funkar det?
– Låt mig förenkla det och säga att vi arbetar med crowdfunding. När vi hittat ett bolag som behöver finansiering gör vi först en noggrann riskbedömning; vi undersöker deras ekonomi, tillväxtplaner och potentiella kunder. Därefter lovar vi dem ett lån med ränta. Först därefter går vi till vår investeringsplattform och uppmanar privatpersoner att investera pengar. När lånet är fullt finansierat överför vi det, och bolaget börja betala ränta på lånet. Räntan delas mellan oss på Trine och dig som har investerat. När bolaget växer ökar också avkastningen på de investerade pengarna.

Trine har funnits sedan i början av 2015. Hur många bolag är med?
– Vi har ett tiotal solenergibolag som vi gjort ett eller flera lån med. Totalt har vi förmedlat över 30 lån sedan starten. För oss är det viktigt att inte bara ”låna och dra”; istället hjälper vi bolagen att växa, eftersom de hjälper oss att växa. Om vi kan expandera in på nya marknader tillsammans är det mycket värt. De flesta bolag som vi arbetar med har verksamhet i Kenya, ett land som kommit långt när det kommer till mobila betalningar. Det är en god miljö för företag att växa i.

Hur många anställda är ni och hur många sparar?
– Över 10 000 sparare har lånat ut 34 miljoner euro. Det innebär att över 2,1 miljoner människor redan har fått tillgång till ren solenergi tack vare våra investerare. Och det är bara början. Vi är övertygade om att det går att göra nytta och vara framgångsrik. Man måste inte kompromissa där. Idag är vi 24 personer som arbetar på Trine, däribland grundarna Sam Manaberi, Christian Genne och Christoffer Falsén.

Har det varit en spikrak väg därifrån och hit?
– Verkligen inte. Allt var extremt fluffigt till en början. Det var 2015, och Sam, Christian och Christoffer sa ungefär ”Vi lägger det här året på att se om det här kan flyga, annars får vi gå tillbaka till jobb som ger pengar.” Under sommaren började de få fram något, en pilot, som kändes spännande. Det var då jag kom in också. För vår första kampanj använde vi en etablerad crowdfunding-plattform, FundedByMe, och allt var verkligen ”make it och break it”. Men det gick bra, riktigt bra: på 72 timmar var kampanjen fullt finansierad – det innebar nordiskt rekord på FundedByMe! Och för oss innebar det att vi hade en affärsmodell som vi trodde på, och vi började bygga på den plattform som idag är grunden i Trine.

startup-stories-chalmers-ventures-landscape-TRINEDu kan inte bli bäst på allt, men du kan bli expert inom ett område och slå alla i konkurrensen

Och nu är planen att ta över världen?
– Både ja och nej. Vi har brottats med vad Trine ska vara, och inte vara. Ska vi finansera, tillverka och installera solenergisystemet? Längs vägen har vi valt att göra det som vi gör bäst: att finansiera. Andra har redan uppfunnit hjulet. Vi behöver få det att snurra. Också inom solenergi – som är brett i sig – har vi valt att avgränsa oss; vi fokuserar på tillväxtprojekt som når en viss marknad, istället för att gå in i enorma projekt där vi pratar miljarder dollar i investering. Du kan inte bli bäst på allt, men du kan bli expert inom ett område och slå alla i konkurrensen. Vi har ett enormt jobb kvar att göra. Många har ännu ingen aning om att vi finns. De som upptäcker oss tycker att det är briljant: ”Jag kan göra nytta och investera mina pengar i något hållbart som får dem att växa”. Hos många banker är det sannolikt att pengarna växer, men du har oftast ingen koll på om pengarna också gör nytta under tiden.

Ni erbjuder människor att investera sina pengar i något som är förenat med risk. Hur ser du på det?
– För det första är risk något som är viktigt att vara medveten om. Vi vill inte att någon investerar hos oss utan att förstå att det går att förlora pengar. Dessutom bygger hela vår trovärdighet och vårt existensberättigande på att vi är öppna med riskerna, inte försöka spela ner dem, men också bemöta myten om att till exempel en investering i Afrika är förenad med skyhög risk; det beror helt på var, hur och vad du investerar i. Så det går definitivt inte att bortse från riskerna. De är en förutsättning för att pengarna ska kunna växa. Det är viktigt för oss att lägga alla korten på bordet och låta våra investerare göra egna, kloka val.

Vilken har varit höjdpunkten för er hittills?
– Vi har funnits i fem år nu, men det känns som tio. Det har hänt så oerhört mycket på kort tid. Utmaningarna blir större och större. Som under 2017, då hade vi genomsnittliga lån på 150-200 tusen euro som finansierades på 4-6 veckor. Och så fick vi kontakt med ett ledande bolag med en innovativ arbetsmodell och 450 medarbetare globalt. De ville ha ett lån på 1 miljon euro på en månad! Kunde vi klara det? Det visste vi inte säkert. Vi satte en plan, ”vad behöver vi göras för att lyckas?” och vi litade på oss själva och vårt team. Det här skulle ta oss till nästa nivå, istället för att bara stå och stampa. Det är det steget som avgör om du blir ett nytt Klarna eller Spotify – eller om du inte finns om ett halvår. Och vi lyckades! Pressen att lyckas var triggade, inte förlamande, och känslan att se ”0 kronor kvar till full finansiering”, det var som att vinna OS-guld. Det är inte tur som gör det; det är hårt jobb, fokus och ödmjukhet.

 


 

Text: Mattias Åberberg, Please Copy Me
(uppdaterad april 2020)

Foto: Paul Wennerholm, Madterrier