Chalmers_Ventures-Guineapig stoartup stories

GuineaPig gör ”brutal impact” för alla som vill träna och må bra

Önskar du att du tränade oftare, effektivare och utan uppehåll? Du är inte ensam. Och GuineaPig vill fixa det för dig och alla. Möt grundarna Elias Svensson och Anton Bolmstedt Svanqvist.

Vi kommer snart till vad ni är och gör, men först: varför heter ni GuineaPig?

Elias: Vi gillar när ett företag har en maskot, som Reddit har sin Reddit Alien till exempel. Vi tänkte på gulliga djur, och på det här med att mäta saker på sig själv, det som kallas för Quantified Self. Inom den världen kallar sig många ”human guinea pigs”. Och vi vill ju att folk ska testa nya grejer! Och sedan slog det oss att det är enormt svårstavat. Vi valde det ändå.
Anton: Vi märker att folk kommer ihåg det, och gillar det. Det är ett namn som du känner igen bara du har hört det en gång.

Du sitter på en middag, och får frågan vad du jobbar med. Vad svarar du?

Elias: Jag säger att vi gör nästa Spotify inom hälsa, fitness och wellness. När du vill må bättre, bli starkare eller bli smidigare, då hittar du allt du behöver hos oss. På GuineaPig bygger vi upp ett utbud av gymkort, kosttillskott, träningsprodukter, online-coaching (personlig tränare), rubbet.
Anton: Hos oss kan du kombinera ett medlemskap på gym med till exempel coachning via den app som vi har utvecklat. Där kan du få individanpassade kost och träningsprogram, och jobba mot ett tydligare mål med din träning. Då är chansen mycket större att du når dem. Därför jobbar vi mycket mot företag, och erbjuder arbetsgivare att i sin tur erbjuda sina anställda att sätta samman ”sitt” paket på GuineaPig.

Chalmers_Ventures-Guineapig startup stories 2

I vilken fas befinner ni er – har ni redan betalande kunder?

Elias: Vi tog examen från Chalmers Entreprenörsskola sommaren 2018, och Anton och jag kör detta på heltid nu. Vi är en del i Chalmers Ventures, där man pratar om faserna Explore, Nail och Scale. Vi är i Nail-fasen; vi har betalande kunder, men vi behöver fortfarande ”naila” vårt erbjudande, innan vi kan nå exponentiell tillväxt och gå in i Scale-fasen. Just nu fokuserar vi bara på kunderna, att få detta att fungera för dem. När vi har levererat riktigt bra kundupplevelser kommer vi att fokusera mer på bolaget, att ta in pengar och börja anställa. Våra tidiga kunder känner att de behöver hjälp med sin träning, ser vad vi kan göra för dem, och är inte rädda för att köpa saker online. Istället för att köpa en PT-timme för 1000 kronor kan du hos oss ha en online-coach i fickan via en mobilapp i en hel månad för samma peng.
Anton: I det första steget kommer vi att sälja till privatpersoner, men vi tror att företag kommer att bli vår framgång, åtminstone på kort sikt. Det är också troligt att någon köper till sig själv, och tänker: ”ska vi inte köpa detta till hela företaget?”, och så har vi plötsligt en grupp som är taggade att jobba mot ett och samma mål.

Är idén er eller finns det en idégivare med?

Anton: Idén är vår. Däremot valde vi tidigt att hitta en partner, en rådgivare som äger en liten del i bolaget. Han heter Henrik Ahlen, och är en mycket spännande person, som arbetar som strateg inom eHälsa i Stockholm. Henrik är också medgrundare till TEDxStockholm. Vi har kontinuerlig kontakt med honom, där vi får hans tankar om det vi jobbar med just nu, och vi får också tentakler ut i hans nätverk i Stockholm. Också från Chalmers Ventures har vi en business coach – Lotta Lehikoinen – som är mycket duktig på att koppla ihop oss och våra idéer med rätt personer; hon har verkligen ett stort nätverk.

Just nu, vad är viktigaste för er att ”få på plats”?

Anton: Vi behöver hitta hemligheten i att sälja hälsa, fitness, wellness online. Hur får vi den som hör talas om oss eller ser en annons att gå in, köpa och få sitt gymkort i handen? Den processen behöver vi göra så smärtfri som möjligt; det handlar om sälj, marknadsföring och teknisk utveckling i ett. Det ska vara klick, klick, klart. Det är ingen lätt utmaning.
Elias: Det är också svårt, eftersom vi är ute efter att förändra ett beteende. Det är som Uber: du ska sluta vissla och räcka upp handen, och istället ska du ta din telefon och klicka på en knapp. Vi arbetar dag ut och dag in för att göra det lättare för folk att göra ett onlineköp.

Var och vad är GuineaPig om 5 år?

Anton: Vi är ett internationellt välkänt företag som hjälper många människor att förstå och förbättra sin hälsa, fitness och wellness.
Elias: Ja, vi är ett Amazon för hälsa och fitness, och vi kommer att vara mycket stolta över att byggt upp GuineaPig. Vi kommer att ha anställt människor som är världsklass inom utveckling, marknadsföring, design och försäljning; där vill vi verkligen trycka på gasen.

Varför är det viktigt för er att människor mår bra och tränar?

Anton: Jag tycker det är så intressant med träning och kost. För det första påverkar det varenda individ i hela världen. Och för det andra krävs det så lite för att göra den stora skillnaden; det krävs förvånansvärt få timmar varje vecka för att få 80 procent av hälsofördelarna av träning. Genom att ge kunskap och verktyg kan vi göra detta på ett skalbart sätt, och därför göra “brutal ”impact”, vilket är fantastiskt, eftersom det är självuppfyllande att hjälpa andra.
Elias: Vi blir glada av att hjälpa människor. Och vi tror tyvärr att många människor kommer att kämpa med sin hälsa och sin träning också om … säg, 20 år. Det är ett robust problem, som vi vill bygga en business för att förändra och lösa.
Anton: Det är också viktigt för oss personligen att lyckas med detta. GuineaPig är vår lilla bebis. Just nu är det nästan viktigare socialt än ekonomiskt: vi lägger 70 timmar i veckan på detta, och pratar om det med våra vänner och familjer. Vi hajpar det, eftersom vi tror så starkt på det. Det är ens liv. Därför gör det ont när det går dåligt, och det känns fantastiskt när det går bra.

 

Webb: getguineapig.com

 

////

 

Text: Mattias Åkerberg, Please copy me

Foto: Paul Wennerholm, Madterrier