startup-stories-evispot-chalmersventures

Evispot lär banker att fatta rätt beslut om lån – med blixtens hastighet

Banker tar en risk när de lånar ut pengar. Men vem hjälper bankerna att ta det bästa beslutet – med en väl kalkylerad risk? Det gör Evispot – digitalt, i realtid och med algoritmers hjälp.  Möt Sebastian Larsson och Tomas Selldén, två av företagets grundare.

 

Evispot är ännu ett ungt företag – startat tidigt 2017 – och de har på kort tid kommit långt. Idag är sex personer aktiva i bolaget, som nu anställer fler utvecklare. De arbetar alla med den mjukvara för automatiserade beslut om lån och krediter som ska revolutionera finansbranschen genom att ge mer träffsäkra beslut. Sebastian Larsson beskriver nuläget:
– Många gamla banker – storbankerna till exempel – är fortfarande oerhört traditionella när det handlar om låneansökningar. De metoder de använder bygger på en relationsdriven bedömning – och en kreditupplysning. Du kommer till ett bankkontor och visar upp din plan för hur du ska kunna betala tillbaka lånet, och därefter återkommer banken med ett beslut om de beviljar lånet. Vi vill flytta det samtalet från bankkontoret till den digitala världen, där du i realtid får besked. Idag finns betydligt bättre teknik än de gamla banker använder, och mycket kommer att förändras på det här området. Därför vill vi gärna jobba med nytänkande aktörer som är uppstickare i finansvärlden; de har hittills visat störst intresse för den här tekniken, och de har likartade behov, vilket gör att vi utan problem kan hantera de få anpassningar som krävs.

Måste bli rätt

Beslut om lån måste bli rätt. En bank måste få tillbaka de pengar de lånar ut, med vinst dessutom, och personer och företag som inte borde få lån ska inte heller få det. Det kan leda till en överskuldsättning i samhället, där de som tar lån omöjligen kan betala tillbaka dem. Tomas Selldén förklarar:
– Lek med exemplet att en bank ger 10 lån, och 2 av de som lånar inte kan betala tillbaka; då kommer de 8 andra låntagarna att behöva betala bortfallet i form av ränta. Därför är rätt beslut fundamentalt för att det ska bli schysst för alla.

Kreditbeslut är kärnan

Tomas och Sebastians vägar korsades på Chalmers entreprenörsskola. De hade kunna lära känna varandra och ”valt” varandra för att starta ett bolag. Både Tomas och Sebastian kände starkt för förändringarna inom finansmarknaden; uppstickande aktörer tog över, och nya lagar – främst PSD2 – skulle innebära att de mäktiga bankerna skulle tappa en del av den makten.
– ”Det måste finnas något där”, sa vi, säger Sebastian. Så där började vi. Vi satte upp hypoteser och började ringa runt. Efter att ha kört in i några återvändsgränder insåg vi att kreditbeslut är kärnan i mycket. Och vi insåg att de metoder som används är gamla. ”Vi vill vara med och förändra detta”, tänkte vi. Och det är det vi gör med Evispot nu.

2 sekunder för långsamt

Genom en kontakt lärde de känna en man inom kreditupplysningsbranschen, som hade byggt en mjukvara för precis det Sebastian och Tomas ville arbeta med.
– Så vi slog våra kloka huvuden ihop; idag är Johan Kohlström medgrundare i bolaget. För att analysera hur kreditvärdig en person eller ett företag är använder vi artificiell intelligens, som kan se så kallade multidimensionella samband. Sådana samband kan inte ett mänskligt öga upptäcka när man använder traditionella bedömningsmetoder. Vi ger alltså banken ett mycket bättre beslutsunderlag. Och vi gör det mycket, mycket fortare. I nuläget tar det 2 sekunder, och det är på tok för långsamt.

”First we take Norden”

Under första halvan av 2018 har Evispot gjort ett par proof-of-concept-projekt med banker och finansbolag i Sverige och Norge. Redan har ett av dessa blivit ett skarpt projekt, fler är på väg in, och för Evispot är det full fart som gäller nu.
– Just nu fokuserar vi på Norden, eftersom länderna här har ett liknande kreditupplysningssystem. Om tre år har vi vuxit till resten av Europa, kanske till och med till USA. Ju fler kreditgivare som använder vår plattform, desto bättre beslut kan alla inblandade fatta; vi skapar en expertplattform för kreditbeslut.

Fantastiskt och frustrerande

Att bygga bolag är en on-and-off-resa, menar Tomas och Sebastian.
– Vi vet att vi skapar något fantastiskt som kunder behöver, och när vi får ett kvitto på det är det verkligen ”on”, säger Tomas. Men att presentera ett nytt koncept för en ofta traditionell bransch är inte enkelt, ibland till och med frustrerande. Vi får sällan höra ”det här precis vad vi har letat efter”. Istället får vi omsorgsfullt paketera, presentera och sälja in det vi gör – för att sedan gå länge i väntan på respons. Och så får vi nej. Då kan det verkligen kännas ”off”. Nyckeln – har vi lärt oss – är att jobba extremt nära kunder, föra många diskussioner och se till att vi lär oss mycket mer om dem. Då kan vi hjälpa dem att bygga en digital användarupplevelse som i sin tur bygger starka och långa relationer till deras kunder.

 

evispot.ai

 


 

Text: Mattias Åkerberg, Please Copy Me

Foto: Paul Wennerholm, madterrier.se