startup-stories-chalmers-ventures-detecht

Detecht gör motorcyklister trygga på alla vägar

Jörgen tog sin motorcykel på en tur, och valde de sköna vägarna ute på landsbygden. Plötsligt var olyckan framme. Utan någon annan inblandad ramlade han och hamnade i diket. Där blev han liggande, kunde inte röra sig.

Bilar passerade förbi, men såg honom inte. Två timmar gick. Till sist fick en joggare syn på Jörgen – och ringde ambulansen. Väl på sjukhuset konstaterade läkaren en punkterad lunga och många brutna ben. Jörgen skulle inte ha överlevt en halvtimme till där i diket.

– Vi träffade Jörgen på MC-mässan i Göteborg, och han berättade sin story, säger Christoffer Carlsson. Då hoppade han fortfarande på kryckor. Varje år sker 1 400 olyckor med motorcyklister i Sverige, och nära hälften är singelolyckor som Jörgens, där ingen annan är inblandad. Med Detecht kan den som kör känna sig lugnare, och likadant för de som väntar på dem hemma.

Från beta till app

Låt oss ta det från början. Niklas Ohlsson, Tobias Goldman och Christoffer Carlsson läser Encubation-programmet på Chalmers Ventures. Hösten 2017 sökte de projekt att driva under sitt master-år. Forskarna Stefan Candefjord och Bengt Arne Sjöqvist pitchade en idé om fallalgoritmer för ryttare, cyklister och fyrhjulingsförare. De hade gjort ett gediget arbete, och hade tagit sin idé till beta-stadiet.

– Vi kände direkt att den här idén kan göra skillnad – och då främst på en annan marknad. Jag hade själv tagit mc-körkort, det var något av en pojkdröm, och jag insåg vilken oro det kan innebära hos nära och kära, säger Niklas Ohlsson. I vårt land finns det nära 300 000 motorcykelförare, och vi är en mycket utsatt grupp i trafiken. För bilar finns det redan ett lagkrav inom hela EU; i alla nyproducerade bilar finns det ett system för att vid en olycka skapa audio-kommunikation med föraren och snabbt kunna skicka en ambulans till platsen. Varför finns det inte också för motorcyklar?

Med Detecht kan den som kör känna sig lugnare, och likadant för de som väntar på dem hemma.

Snart till SOS

Sedan dess har teamet bakom Detecht ägnat all sin tid och kraft åt att utveckla ett app-baserat automatiskt nödlarm för motorcyklister. Hur det faktiskt funkar?

– Sensorer i telefonen körs genom den algoritm som forskarna här på Chalmers har utvecklat. Vi kan då se ett mönster och avgöra om det har skett en olycka. Då skickas det ut ett nödmeddelande, i första hand till dina ICE-kontakter (In Case of Emergency). Vi arbetar på att det framöver också ska gå att koppla direkt till SOS Alarm, berättar Tobias.

startup-stories-chalmers-ventures-landscape-detecht

Inspirerade av fiske

Tillsammans med Chalmers Teknologkonsulter och med stöd av Chalmers innovationskontor har teamet nu – på mindre än 6 månader – arbetat fram en första version av appen, som finns att ladda ner under sommaren 2018.

– Motorcyklar är en stor global marknad, och där finns också en stark community, säger Tobias Goldman. Förutom så kallad ”crash detection”, som alltid kommer att vara den centrala funktionen, vill vi bygga möjligheter att dela bilder, statistik och rutter med andra förare. Det finns ytterst få appar för de många som har motorcykel som sin stora hobby – det fascinerar oss. Här har vi inspirerats av Fishbrain, som samlar och engagerar över en miljon fritidsfiskare på sina sociala plattform.

Flow och fördelning

Att bygga bolag som ett team är en utmaning – bäst beskriven som att fara runt i en åkattraktion.
– Ena dagen är det jättekul, och så kommer det en dipp, och så upp igen, säger Niklas. För mig är det roligt att kunna kombinera min hobby med mitt jobb; när jag kör motorcykel och loggar data, då jobbar jag samtidigt – det är magiskt. Det känns som att vi är i hetluften hela tiden, vi har flow, och vi lär oss mycket längs vägen. I början gjorde alla allting tillsammans, men i takt med att det händer mer har vi tagit tydligare roller i teknik, marknadsföring och sälj.

Hoppas på win-win

Under våren 2018 har teamet skördat framgångar i entreprenörstävlingen Venture Cup; i maj tog de hem dubbla regions-segrar och är därmed klara för Sverigefinalen i september månad. Dessutom har Niklas, Tobias och Christoffer blivit utvalda till Tillväxtverkets accelerator program Startup-Sweden för ”Sveriges mest lovande digitala startups”. Nästa steg för Detecht är att söka in till Acceleratorprogrammet inom Chalmers Ventures – förövrigt rankat som ett av världens tio bästa – och snart ha räddat det första livet.

Om tre år har vi minst 100 000 användare både i Sverige och internationellt.

– Det vore enormt häftigt, säger Niklas. Om tre år har vi minst 100 000 användare både i Sverige och internationellt. Vi tänker bli starka på den svenska marknaden först – här finns ett självklart säkerhetstänk – för att sedan nå Europa med sina 25 miljoner motorcykelförare. Det här kommer att bli stort.

 


 

Text: Mattias Åkerberg, Please Copy Me

Foto: Paul Wennerholm, Madterrier