startup-stories-chalmers-ventures-1928diagnistocs

1928 Diagnostics tar striden mot resistenta bakterier 

Det här med antibiotikaresistens är inte så svårt att förstå. När du googlar får du veta att ”Antibiotika är läkemedel som används för att behandla infektioner som orsakas av bakterier. Antibiotikaresistens innebär att bakterier utvecklar motståndskraft mot antibiotika. ” 1928D har redan fått utmärkelsen Technology Pioneer 2018 av World Economic Forum.  Vad menar då 1928D att man kan göra åt saken?

 

Möt Kristina Lagerstedt och Susanne Staaf. 2014 grundade de bolaget 1928 Diagnostics (vi återkommer till varför det heter så) tillsammans med Erik Kristiansson, professor vid Chalmers och Olof Sköld, serieentreprenör. Kristina och Susanne har mycket gemensamt; de är båda forskare och bästa vänner sedan 20 år tillbaka. Deras professionella vägar korsades på Astra Zeneca. Båda valde att fördjupa sin forskning i varsin doktorsavhandling – Kristina på Sahlgrenska i Göteborg och Susanne på Karolinska i Stockholm – och de disputerade på precis samma dag.
– Vi har alltid haft samma driv framåt, samma tempo och nyfikenhet, och längs vägen har vi alltid peppat varandra, säger Kristina. När vi var klara med våra doktorsavhandlingar – det är ett tufft egenprojekt – då sa vi: ”någon gång måste vi göra något tillsammans, typ starta bolag”. Vi kände styrkan i varandra, har alltid gjort.

 

Övervakar bakterier

Antibiotikaresistens är ett av de största hoten mot mänskligheten. Det hotet arbetar Susanne och Kristina med att motverka. De har tagit fram en mjukvara som baserat på DNA-teknik övervakar bakterier och avgör om de är resistenta eller inte. Utifrån resultaten bygger de en plattform, där de sjukhus, mikrobiologiska lab och myndigheter som använder plattformen kan samarbeta och dela information – även på global nivå.
– Målet med vår innovation är att bevara kraften hos antibiotika; när den används på fel sätt blir bakterierna resistenta. Det leder till allvarliga infektionssjukdomar, längre sjukhusvistelser – och till dödsfall. Till och med enkla infektioner – eller att sätta in en kateter – kan bli livshotande om du får med resistenta bakterier. Antibiotika har inte längre samma styrka som 1928, då Fleming upptäckte penicillinet. För att komma till rätta med problemet behöver vi ökad kontroll, och snabbare analys-svar.

 

startup-stories-chalmers-ventures-1928diagnostics

Hemma bäst

Om där – instucket – ger Kristina svar på frågan varför bolaget heter 1928; det var året då den brittiske bakteriologen Alexander Fleming upptäckte penicillinet. Då som nu var bakteriella infektioner ett globalt problem – ”ingen är förskonad” – och därför är 1928 Diagnostics fast beslutna om att nå ut på en internationell marknad.
–Jämfört med många andra länder är detta ett litet problem i Sverige. Ändå är hemmamarknaden viktig för oss, eftersom vi använder antibiotika på ett kontrollerat sätt, och dessutom har många frontfigurer som är erkända internationellt inom området. Sverige är ett föredöme när det kommer till hantering av antibiotikaresistens och antibiotika-användning. Just nu har vi användare i 7 länder, bland annat USA, Danmark och flera andra länder i Europa. Över tid är vårt mål att bygga en så komplett produkt som möjligt som kan analysera i princip alla bakterier som orsakar infektionssjukdomar på sjukhusen, och inom 3 år finns vi i Europa, USA, Asien och i Gulf-länderna, därifrån har vi redan fått förfrågningar. Vissa sjukhus i dessa länder  är beredda att gå direkt på den moderna DNA-teknologin – det är en fördel för oss, och vi kan lösa ett jättestort problem för dem.

 

Gör allt för andra

Susanne beskriver det som ett äventyr att driva bolag. Ett äventyr med stor frihet, snabba vändningar – och en chans att göra skillnad.

– Vi vill betyda något, vi vill rädda människor, och det är ingen tvekan om att vi vill bidra till det varje dag. Lika viktigt för oss är bygga ett engagerat team, vara en schysst arbetsgivare, och på så sätt göra skillnad för samhället. Det är viktigt att samtliga i teamet ska trivas och vilja jobba nära oss. Kristina och jag älskar att jobba, och nu vill vi göra det möjligt för andra människor att ha engagerande , meningsfulla och utvecklande jobb. Snart är vi 14 medarbetare, och vi är lyckligt lottade som aldrig haft några problem att rekrytera duktigt medarbetare.

Kristina bryter in, fyller i:
– Det är tidsvis tufft att driva bolag och vi arbetar med ett högst allvarligt problem. Därför är det extra viktigt att ha kul på jobbet och leka sig fram. Att få dela möjligheten att få göra allt detta spännande och bygga bolag med någon (Susanne) som jag tycker så mycket om, det är nästan som en dröm faktiskt. Att ha varandra är en styrka, säger hon. Vi har en stor tillit till varandras förmåga, och vet att vi löser utmaningar, problem och motgångar. Vi är rätt så olika, Susanne och jag, och vi har ofta skilda åsikter. Vi kommer till beslut genom att ställa oss på olika sidor i olika problemställningar, och den processen har vi lärt oss att vara effektiva i, även om man ibland måste sova på vissa saker innan man tar viktiga beslut. Det är en styrka att arbeta så nära varandra och kunna vara helt transparenta eftersom vi hela tiden itererar hur vi arbetar tillsammans. När vi har varandra blir det aldrig tungt. Vi håller ett högt tempo – det känns som att vi gör framsteg varje dag – och försöker att fira med teamet så ofta vi kan. Men så fort vi nått ett genombrott är vi direkt vidare på nästa utmaning.

 

Hemsida // 1928diagnostics.com

World Economic Forum // wef.ch/techpioneers18

 

 


 

Text: Mattias Åkerberg, Please Copy Me

Foto: Paul Wennerholm, Madterrier