Swedish Algae Factory tar in 53 MSEK för expansion av miljösmart produkt utvunnen från alger

Bild: Alger under produktion. Nu ska Swedish Algae Factory skala upp genom 53 MSEK i investering.

Chalmers Ventures deltar i emission på totalt 53 miljoner kronor, där Aqua-Spark – ett holländskt investmentbolag med inriktning på hållbart vattenbruk – är en av de stora investerarna. Investeringen kommer bidra till att skala upp produktionen för fortsatt expansion.

Swedish Algae Factory utvinner ett högteknologiskt material från kiselalger, en hittills relativt outnyttjad förnybar resurs. Materialet har exceptionella ljusmanipulerande egenskaper samt förmågan att absorbera eller frigöra partiklar beroende på omgivande miljö.

Användningsområdet för kiselskal är många. Materialet är varumärkesskyddat under namnet Algica och är av intresse för en mängd olika industrier, där det kan ersätta skadliga och/eller mindre effektiva kemiska substanser.

– Vi är väldigt glada över att nu kunna skala upp produktionen för att kunna möta den växande efterfrågan för Algica inom hudvårds- och solenergiindustrin. Vi är också glada över att få in starka investerare med relevant kompetens, säger Sofie Allert, VD och medgrundare av Swedish Algae Factory.

Materialet är naturligt designat för infångning av synligt ljus, blockering av skadligt UV-ljus samt absorbering och avgivning av kemiska substanser. Algica kan exempelvis användas för att förbättra solpanelers effektivitet samt för fuktgivning, rengöring och UV-skydd i hudvårdsprodukter.

Swedish Algae Factorys produktion renar även miljön. Produktionsprocessen är cirkulär där alger rengör avfallsvatten, absorberar koldioxid och skapar en näringsrik organisk biomassa som kan användas för t.ex. fiskfoder eller gödningsmedel.

– Chalmers Ventures har jobbat med bolaget från start och är imponerade över hur de har tagit steget från forskning till kommersialisering. Vi ser fram emot att följa bolaget på nära håll i en spännande fas med fortsatt expansion och uppskalning med fokus på hållbarhet, säger Andreas Höye, Investment Director på Chalmers Ventures.

Övriga investerare i rundan utöver Chalmers Ventures och Aqua-Spark, är Formica Ventures, Almi Invest Greentech, Mark Hartney, Almi Invest och Gladium AB.

För ytterligare information:
Andreas Höye, Investment Director Chalmers Ventures
​Tel + 46 (0) 769 013451
​Mejl: andreas@chalmersventures.com

Sofie Allert, VD Swedish Algae Factory
​Tel + 46 (0) 703 875509
​​Mejl: ​sofie@swedishalgaefactory.com

Swedish Algae Factory AB

Swedish Algae Factory är ett privat aktiebolag med säte i Göteborg. Det baseras på forskning om kiselalger på Göteborgs Universitet av medgrundare och professor Angela Wulff, och startades genom Chalmers Entreprenörsskola.
www.swedishalgaefactory.com