Svenska Dagbladet gör stort reportage om Epishine

Solenergin kan stå på tröskeln till nästa revolution. Framtidens solceller ska kunna tryckas som tidningar, vara genomskinliga och böjbara – och helt i plast. ”Visionen är att de ska finnas överallt”, säger Emma Woxlin på svenska Epishine till Svenska Dagbladet. 

När Svenska Dagbladet i helgen gjorde ett stort reportage om solceller (läs här) och dess framfart, valde man att lyfta fram Epishine som ett av de mest lovande exemplen bland nya bolag på scenen. Epishine utvecklar, producerar och säljer organiska solceller (i.e. plastsolceller) som är otroligt lätta och både kostnads- och miljöeffektiva ur ett produktionsperspektiv.

Bolagets tekniska innovation öppnar även upp möjligheter utanför solcellernas traditionella användningsområde. 

Vi har börjat med att utveckla inomhussolceller som är optimerade för lampljus. Det finns tusentals sensorer runt omkring oss, som behöver tusentals batterier i dagsläget. Vår teknik tar bort batteribehovet, säger Emma Woxlin, marknadschef och medgrundare till Svenska Dagbladet.

Men kan man verkligen kalla dem solceller då? frågar reportern.

Nej, vi kallar dem ljusceller, säger Emma Woxlin.

Marknaden som Epishine vill slå sig in på kallas Internet of Things, IOT. Alla små prylar som är uppkopplade på ett eller annat sätt mot nätet behöver el. Eller nya områden, som sladdlösa lampknappar eller ringklockor. Och utvecklingen går framåt i en rasande fart. Bolaget och dess medarbetare är unga och ambitiösa.

– Våra solceller kommer att finnas i fönster, i fasader, i ryggsäckar, i bilar – överallt, säger Emma Woxlin till Svenska Dagbladet, och fortsätter:

– Och vi ska bli världens största solcellstillverkare. Antingen genom att vi tillverkar solcellerna själva, eller genom att andra betalar för att använda vår tillverkningsteknik.

Läs mer om Epishines solceller och ljusceller

Vill du lära dig mer om Epishine och/eller komma i kontakt med bolaget – besök www.epishine.se. 

Vill du ta del av Svenska Dagbladets reportage – klicka här.

 

————————-
Epishine är ett portföljbolag till Chalmers Ventures