Scaffcalcs beräkningsprogram får byggnadsställningar att stå pall även när det stormar

Pressmeddelande 27 feb 2020:

Utan ordentliga beräkningar kan konstruktionen av en byggnadsställning både bli kostsam och i värsta fall, utgöra en livsfara. En kraftig vind kan få en hel ställning att rasa om den inte är rätt förankrad. Faktum är att den senaste tidens kraftiga vindar har orsakat flertalet ras av byggnadsställningar bara i Göteborgsområdet. Det var det som fick Kevin Walian och Viktor Skoglund att starta Scaffcalc, ett webbaserat program som beräknar säkerheten för byggnadsställningar på ett ögonblick. Nu står de inför en lansering med en investering från Chalmers Ventures i ryggen och många intressenter knackandes på dörren.

Algoritmen förkortar beräkningstiden till ett ögonblick

Vindar på uppåt 30 meter per sekund blir allt mer vanliga över landet. Om en byggnadsställning inte är ordentligt förankrad kommer dessa stormvindar ha förödande konsekvenser. Så sent som i början på året rasade en byggnadsställning över en skolgård i Göteborg, som turligt nog skedde nattetid.

Hittills har de byggföretag som förstått vikten av en ordentlig beräkning tidigare anlitat konsulter som manuellt gjort beräkningen. Något som kan ta upp till 30 timmar att genomföra. Med Scaffcalcs algoritm har Kevin Walian och Viktor Skoglund inte bara förkortat beräkningstiden till ett ögonblick, utan därmed också minskat kostnaden för arbetet drastiskt.

– Kevin beräknade byggnadsställningar som konsult och gjorde det både snabbt och med kvalitet. Efter han bollat idén om att starta bolag tog det inte lång tid innan vi bestämt oss. Han hade ett proof of concept och alla hans beräkningar var godkända av arbetsmiljöverket. Vi automatiserade processen och jag anmälde oss till Startup Camp hos Chalmers Ventures. Där fick vi en rejäl kickstart och slutförde moment på en månad som annars hade släpat i flera år. Det har gett oss chansen att nu arbeta heltid med Scaffcalc, säger Viktor.

En säker lösning på ett samhällsproblem

Scaffcalc är ett webbaserat program där kunden själv kan fylla i sina värden och få sin beräkning och dimensioneringshandling på nolltid. Den handlingen fungerar sedan som en instruktionsbok för hur byggnadsställningen ska byggas. Behovet av ordentliga beräkningar för byggnadsställningar är stort och anledningen är riskerna som det innebär om beräkningar saknas eller är ofullständiga.

– Nyligen har det varit klass 2 varningar i hela Göteborg och om en ställning som är 24 meter hög och 20 meter bred faller platt på marken uppstår en extremt farlig situation. Och sannolikheten att ingen skulle komma till skada i en sådan olycka är väldigt låg. Då måste man veta hur man ska förankra ställningen och hur den måste fästas. Det är i grund och botten en samhällsfråga, berättar Kevin

– Det här är ett spännande case som löser ett tydligt, konkret och växande problem inom byggbranschen över hela världen, säger Håkan Axelsson, Coach Chalmers Ventures. Teamet har också följt skolboken och byggt hela lösningen i nära dialog med sina kunder. Ska bli grymt kul att se hur långt de kan nå i vårt Accelerator program. Målsättningen från både bolaget och oss på Chalmers Ventures är hög eller som de som bygger byggställningar brukar säga ”The sky is the limit”.

Utöver riskerna som bristande beräkningar innebär för människor som befinner sig runtomkring byggnadsställningarna innefattar det också potentiellt enorma kostnader för entreprenörerna inom branschen och i vissa fall till och med konkurs.

Enormt stort intresse trots tidig fas

Just nu testas en betaversion av Scaffcalcs webbprogram på utvalda kunder innan den ska lanseras på marknaden. Trots att Scaffcalc fortfarande befinner sig i en testfas har flera intressenter knackat på dörren.

– Vi har fått förfrågningar från 32 bolag redan nu. Planen är att starta ett samarbete med Byggnads och STIB och att detta till slut ska bli en byggnadsstandard i hela EU. Vårt program förebygger ras och vi tycker att alla ska ha råd att använda det. Genom att använda Scaffcalc kommer man att få en säker beräkning och dessutom en dimensioneringshandling för en bråkdel av det gamla priset, berättar Viktor.

Nästa steg för Viktor och Kevin är Scaffcalc 2.0 som snart kommer att lanseras. Det innebär en ny säljfas för bolaget som de båda ser mycket fram emot.

Kontaktpersoner

Scaffcalc
Viktor Skoglund
E-mail: ​​viktor@scaffcalc.se
​Phone: ​+46 (0) 730 692 064

Chalmers Ventures
​Håkan Axelsson
​E-mail: ​hakan.axelsson@chalmersventures.com
​​Phone: +46(0)708-714512

//

Fakta Scaffcalc

Scaffcalc grundades 2019 av Viktor Skoglund och Kevin Walian. De träffades när de studerade till civilingenjörer på Chalmers och har under sin vänskap drivit andra bolag ihop. Idén till Scaffcalc uppkom när Kevin genom sitt jobb som konsult beräknade många byggnadsställningar och i samtalet med Viktor kom de båda fram till att en algoritm skulle kunna både påskynda och säkra processen.

www.scaffcalc.koppla.se