Privatpersoner har på rekordtid investerat 10 miljoner i solenergi på landsbygden i Afrika

Foto: BBOXX & Trine

Från pressmeddelande 16 mars 2018. 

På en månad har investeringsplattformen TRINE finansierat sitt största lån hittills på 10 miljoner SEK. Detta tack vare över 1500 privatpersoner som investerat alltifrån 25€ och uppåt i lånet till kenyanska solenergibolaget BBOXX. Investeringarna kommer möjliggöra ren el för över 50,000 människor på landsbygden i Kenya och undvika mer än 14,000 ton koldioxidutsläpp. 

 Crowdfunding-initiativet är ett samarbete mellan TRINE, en plattform för hållbara investeringar för att öka tillgången till ren energi, och BBOXX, ett bolag som tillhandahåller solenergisystem på tillväxtmarknader. TRINE och BBOXX lanserade det första av sex lån för allmänheten den 10 februari. Det första lånet på 10 miljoner SEK blev fullt finansierat den 10 mars, vilket gör det till den snabbaste finansieringen av ett lån av den här storleken i sektorn någonsin. Lånet kommer utbetalas i början av april och göra det möjligt för BBOXX att skala upp sin verksamhet i Kenya. Crowd-investerare kan investera så lite som 25€ på TRINE:s plattform (www.jointrine.com) för att förse människor med ren el i delar av världen där det behövs som mest. 1500 personer över hela Europa har redan investerat i detta samarbete och det förväntas öka när fler lån öppnas upp för allmänheten. Målet att finansiera totalt 60 miljoner SEK för BBOXX över kommande månader gör detta till det största crowdsourcade finansierings-initiativet någonsin inom ‘off-grid solenergi’-sektorn. 

Sam Manaberi, medgrundare och VD för TRINE säger: 

“Vi har tredubblat vår finansierings-kapacitet på plattformen – det är en ökning på 300% på en månad, vilket är helt fantastiskt. Det visar att det finns en hög efterfrågan för investeringar som är hållbara och att TRINE:s produkt löser ett väldigt stort problem.” 

‘Offgrid-solenergi’, det vill säga ellösningar bortom det traditionella elnätet, är en sektor där tillgång till finansiering är fundamentalt. Partnerskapet mellan TRINE och BBOXX möjliggör att kapital från privatpersoner låses upp för att accelerera arbetet för en hållbar värld samtidigt som solenergibolag som BBOXX får tillgång till välbehövligt kapital för att kunna fortsätta förse tusentals människor på landsbygden med ren el. 

Mansoor Hamayun, VD och medgrundare av BBOXX säger:

“Hastigheten i denna finansiering visar vilket enormt intresse det finns i att lösa energifrågan. Det finns över en miljard människor utan tillförlitlig tillgång elektricitet; det är en riktigt stor global utmaning. Våra smarta solenergisystem förser människor med tillförlitlig elektricitet och möjliggör el för belysning, hushållsapparater och mobiltelefoner. Det gör en enorm skillnad för den ekonomiska utvecklingen i de fattigaste samhällena i världen. Vi kommer använda den första delen av lånet för att utöka vår verksamhet i Kenya. Det innebär att mer än 10 000 människor kommer få uppleva en service som är lika bra som det traditionella elnätet.”

Ytterligare information:

Om TRINE: TRINE är en investeringsplattform som gör det möjligt för privatpersoner att investera i solenergi med chans till avkastning. Över 1 miljard människor saknar idag elektricitet och använder istället fossila bränslen, vilket är kostsamt och skadligt för både hälsa och miljö. Det finns många företag i t ex Östafrika som vill förse människor med förnyelsebar el, men de initiala kostnaderna är höga. Det är där TRINE kommer in och genom att göra det enkelt för vanliga människor att investera i solenergi så kan TRINE förmedla lån till solenergibolag som förser människor med ren el där det behövs som mest.

Om BBOXX: BBOXX är ett av de ledande bolagen inom ‘off-grid solar’ sektorn med en unik affärsmodell. BBOXX säljer solenergisystem för hushållsbruk där kunden betalar i små mikrobetalningar över 3 år och därefter en serviceavgift som täcker underhåll och reparationer. Detta gör att BBOXX närmar sig mer traditionella elbolag och kan möta kundernas långsiktiga behoven, vilket har gett bolaget en unik position på marknaden i Östafrika. Hittills har BBOXX sålt mer än 100,000 system och försett 500,000 människor med ren el.

För frågor eller kommentarer gällande samarbetet

TRINE presskontakter

Kontakta:

Press: Hanna Lindquist, Communications Manager, hanna@jointrine.com / + 254 (0)720 491 693 Sam Manaberi, Co-founder & CEO,, sam@jointrine.com / +46 (0) 704 306 471Transaktionen: Viktor Anderssson, Debt Portfolio Manager, viktor@jointrine.com / +46 (0) 724483633

BBOXX presskontakter

Kontakta:

Amy Boekstein, Instinctif Partners, bboxx@instinctif.com / +44 (0)207 457 2064

Rolf Merchant, Instinctif Partners, bboxx@instinctif.com / +44 (0)207 457 2049