Ny vd på Chalmers Ventures

Pressmeddelande från Chalmers 2020-05-27:

Chalmers Ventures har på fem år nått positionen som en internationellt ledande inkubator och investeringsverksamhet. Nu ökar fokuset på att skapa stor utväxling på Chalmers forskning, och i samverkan med andra aktörer bygga bolag som adresserar stora utmaningar i samhället. Ny vd för Chalmers Ventures blir Sara Wallin, idag vd för Almi Väst.

​Sedan starten 2015 har Chalmers Ventures haft en fantastisk utveckling och etablerats som en internationellt ledande inkubator och investeringsverksamhet. I november 2019 utsågs bolaget till en av världens tio bästa universitetsinkubatorer vid World Incubation Summit 2019 i Doha, Qatar.

Halvvägs in i den tioåriga etableringsperioden har det gjorts en strategisk översyn för bolaget, som också har fått ett nytt ägardirektiv. Målsättningen är att bolaget i ännu högre utsträckning ska öka nyttan för samhället av Chalmers starka forskning, genom investeringar i samverkan med andra aktörer. I samband med att Chalmers Ventures nu går in i en ny, mer expansiv fas har en ny vd utsetts.

”Chalmers Ventures verksamhet en avgörande pusselbit”

Sara Wallin har en lång karriär bakom sig inom områden som finansiering, entreprenörskap, riskkapital, marknadsföring och försäljning, med många ledande och strategiska befattningar. Hon har varit vd för Almi Väst sedan 2009 och har aktiva styrelseuppdrag för bland annat Tillväxtverket och Göteborgs universitet.

– För mig är Chalmers Ventures verksamhet en avgörande pusselbit för Sveriges framtid, säger Sara Wallin.

– Vi gör skillnad genom att skapa möjligheter för startup-entreprenörer och etablerade bolag att bygga konkurrenskraftiga, internationella företag runt unika, forskningsbaserade idéer. Samtidigt gör vi skillnad genom att våra bolag tar sig an globala och komplexa samhällsutmaningar som att motverka antibiotikaresistens, utveckla framtidens cancerdiagnostik och utveckla framtidens energilösningar från solceller till havsenergi. Jag är stolt över att få bli del av allt detta och kunna bidra framåt.

Etablerat nätverk

Med Sara Wallin vid rodret får Chalmers Ventures en vd med ett brett och sedan länge väl etablerat nätverk inom näringsliv, akademi och offentlig förvaltning, enligt Johan Inden, styrelseordförande för Chalmers Ventures.

– Jag upplever att Sara har en genuin passion för människor, en väldigt stark framåtanda och en utmärkt förmåga att kommunicera och engagera. Vi är glada att kunna knyta henne till oss på resan vidare, säger Johan Inden.

Sara Wallin tillträder som vd senast 1 december. Fram till dess leds verksamheten av tillförordnade vd:n Gunnar Fernström.

Text: Christian Borg

Foto: Anna Sigvardsson Högborg