Mimbly får 19 miljoner kronor av European Innovation Council

Sammanfattning:

  • Mimbly har tagit fram en produkt som heter ‘Mimbox’ som är kompatibel med nya, och befintliga, kommersiella tvättmaskiner
  • Den patenterade tekniken i Mimboxen återvinner upp till 70% av vattnet, sparar energi och filtrerar bort mikroplast från när syntetiska tyger tvättas.
  • Mimbly är ett av 64 företag som har fått anslag av Europeans Innovation Councils fond på 300 miljoner euro för gröna innovationer.
  • Mimbly har nu kommit in i EIC:s accelerator och blivit tilldelade finansiering på 19 miljoner kronor. (1,85 m€)

————————————-

Över 2000 bolag i Europa sökte in till EIC Acceleratorn och endast 64 stycken fick beviljad finansiering, varav tre svenska bolag. Mimbly fick 1,85 miljoner euro (19 miljoner kronor) i bidrag för ett projekt som löper under två år.

“Med denna finansiering i ryggen kommer fullt fokus ligga på att kommersialisera Mimboxen. Vi har flertalet kunder som väntar på sina produkter och vi kommer efter de kommande piloterna att starta produktion, där vi redan har en riktigt bra produktionspartner i Sverige. Det känns det oerhört roligt att kunna växa bolaget genom att anställa flera grymma medarbetare som tror på vision om plastfria vatten i vår natur”, säger Isabella Palmgren, VD och medgrundare.

Idag har 22 kunder skrivit upp sig på nästa uppkommande pilot. De har tillsammans en kapacitet på 11 000 tvättstugor. Piloten kommer att genomföras med hjälp av PODAB som är en tvättmaskinsdistributör i Sverige med affärsfokus på den professionell användning. Kunderna som ingår i pilotprogrammet är exempelvis: Coor Facility management, Lundbergs, Bostadsbolaget och Stena fastigheter.

“Mimbly presenterar en kostnadseffektiv lösning för att minska vår påverkan inom tre viktiga områden, energi, vatten och utsläpp av mikroplaster. Samarbetet bidrar till Coors mål att bli Truly sustainable”, säger Stefan Sernefors Tjänstespecialist på Coor Facility Management.

I den senaste prototypen som kommer att installeras ute hos kund under vintern har en enkel & användarcentrerad design har legat i fokus för utvecklingen. Behållaren som finns framtill på lådan är för att visa och tömma de insamlade mikroplasterna och displayen visar mängden vatten som sparats. Designen riktar in sig på att visa och informera användaren om de positiva miljöeffekter som kommer som resultat av installationen.

Mimboxen är en uppkopplad (IoT) produkt som via en digital plattform även visar kunderna hur stora besparingar som har gjorts, både när de gäller finansiella och miljömässiga besparingar. Plattformen möjliggör även en digital monitorering av tvättmaskinerna som används i anslutning till Mimboxen.

“Våra kunder ser starka synergier att kombinera hållbarhetsarbete med att spara pengar på resurser i form av vatten och energi. Vilket kommer bli möjligt att förmedla genom vår plattform. Det är en Win-Win-Win för kunden, klimatet och oss”, säger Robin Griffiths, COO, Mimbly.

Om Mimbly

Mimbly är ett Göteborgsbaserat cleantech-bolag och grundades 2017 av Isabella Palmgren, Nicolas Maxant och Emil Vestman.

Vid årsskiftet tog Mimbly in en investeringsrunda på 8,5 miljoner från meriterade investerare som hjälper bolaget att växa.

Mimbly har vunnit flertalet priser för sin innovation och sitt ledarskap där det senaste var Årets nybyggare inom unga pionjärer i väst från H.M Kung Carl XVI Gustaf och Skapatalang för unga innovatörer till minne av Alfred Nobel. Tidigare har Mimbly vunnit bästa startup i Europa, Female Founder 2018 av Di Digital, E-Prize av Veckans Affärer och VD Isabella Palmgren är en av 101 supertalanger i Sverige 2019 av Veckans Affärer. Mimbly blev nyligen antagna i den prestigefyllda San Fransisco-baserade acceleratorn Imagine H2O. Mimbly startade i Chalmers Ventures incubator och är i dagsläget även med i Climate KICs, Imagine H2O och GU Ventures program. Tidigare var Mimbly även med i IKEA’s Accelerationsprogram IKEA Bootcamp.

Kontakt :

Isabella Palmgren
Medgrundare och VD
isabella@mimbly.se
+46769451799