Kristina Lagerstedt från 1928 Diagnostics nominerad till Vinnovas Innovationstalanger! - Chalmers Ventures

Kristina Lagerstedt från 1928 Diagnostics nominerad till Vinnovas Innovationstalanger!

Idag presenterade Vinnova de tre finalisterna till Årets Innovationstalang vars syfte är att lyfta fram Sverige som ett innovationsland och uppdatera bilden av samtidens innovatör. En av de utvalda är Kristina Lagerstedt från bolaget 1928 Diagnostics.

1928 Diagnostics är ett Bio-IT bolag som erbjuder Software-as-a-Service som är en molnbaserad mjukvara för snabb och effektiv diagnostik av bakterieinfektioner till sjukhus i hela världen. 

– Jag är otroligt överraskad och det känns jättekul samtidigt som jag är väldigt ödmjuk inför att bli nominerad och dessutom vara en av finalisterna , säger Kristina Lagerstedt.

Cancerforskaren som slutade forska och löste diagnostiken för att rädda liv 

Kristina är i grunden cancerforskare och har tidigare jobbat med innovation och barnleukemi. Av de leukemidrabbade barnen överlever 90 % sin sjukdom, de resterande 10 % dör inte av själva leukemin utan av infektioner som inte går att behandla tillräckligt snabbt, på grund av att deras immunförsvar är nedsatt efter cellgifter.

Det var då Erik Kristiansson (Chalmers), Susanne Staaf och Kristina Lagerstedt insåg att om man kommersialiserade Eriks databas, som innehåller genetiska mönster i bakteriers DNA som leder till antibiotikaresistens, och kombinerade med en automatisk mjukvara skulle rätt antibiotika kunna sättas in mycket snabbare och liv räddas. De insåg också att det skulle gå mycket fortare att lösa diagnostiken än att utveckla nya läkemedel, alltså med en digital tjänst som kan användas för diagnos av infektioner orsakade av bakterier.

– Då tog jag beslutet att hoppa av min forskning vilket var en stor sorg till viss del. Även om tanken hade vuxit fram under en tid. Att forska är lite för långsamt och passar inte riktigt mig. För mig har steget till att vara entreprenör varit ganska smärtfritt. Jag har tidigare jobbat med innovation och har ett stort nätverk. Jag har alltid tyckt om att ha en mer utåtriktad roll och ha kundrelationer. Jag gillar människor och att arbeta med människor, säger Kristina.

Kristina har tillsammans med sin medgrundare Susanne Staaf och deras team lyckats ta en innovation  från Chalmers, bygga en produkt under 3 år och skapat en attraktiv diagnostisk tjänst. De är idag 7 anställda och har fått bra gensvar från både kunder och investerare.

Kristinas nominering tror hon bygger på att hon har stuckit ut när det handlar om problemet med antibiotikaresistens och att de har lyckas bygga någonting så pass fort och fått uppmärksamhet kring detta. Antibiotikaresistens är ett stort högaktuellt problem.

Sedan är hon inte rädd för att synas och våga vara lite kaxig. Om man ska in på den globala/amerikanska marknaden så kan man inte vara blygsam och försiktig.

– Jag är väldigt stolt över det som vi har utvecklat och det tror jag att jag visar. Jag vill också visa att kvinnor kan våga ta steget även om man har familjeliv och hus. Att det faktiskt går att kombinera, säger Kristina. 

Jag inspireras mycket av min medgrundare Susanne Staaf

När det kommer till egna förebilder så inspireras Kristina av nästan alla hon träffar på något sätt. Hon tycker dock att några personer har gjort extra intryck hos henne. Till exempel tar hon upp sin medgrundare Susanne Staaf som hon inspireras mycket av liksom sitt team som hon tycker består av de smartaste personerna hon känner. 

Utöver teamet nämner Kristina, Albireos VD Jan Mattsson, Johan Sköld med sitt sköna sätt att arbeta med sälj och Lena Apler.

– Lena Apler är superhäftig med det som hon har byggt upp och med den självkänslan som hon har. Hon är en stark förebild, säger Kristina.  

 Varje entreprenör gör sin egna resa

 Kristina tror inte på att det finns något direkt framgångsrecept för att lyckas som entreprenör. Hon tror dock att teamarbete är väldigt viktigt då det är svårt att lyckas själv. Ju mer komplicerad produkten är, ju fler experter behöver du ha omkring dig.

– Varje person är unik och man måste använda sig av sina egna egenskaper för att nå dit man vill. Samt att vara trygg i sig själv och tro på det man gör. Sedan är det bra om du är en bra ledare och är modig, avslutar Kristina.

Kristinas 3 tips för blivande entreprenörer:

  1. Bygga ett bra team – Hitta rätt människor som du kan lita på och kan kommunicera med
  2. Lägga ner mycket tid – Väldigt svårt att lyckas om du inte går in till 100 %
  3. Prata med många och var lyhörd – Men gör inte som alla säger (haha). Vänta ett tag innan du fattar beslut. Vissa beslut måste man sova på.