Globala fotoplattformen YouPic omvandlar socialt kapital till starkt ökande intäkter

Pressrelease 15 April 2020

Sedan starten 2012 har det Göteborgsbaserade bolaget YouPic vuxit till världens tredje största online-tjänst och nätverk för fotografer. Här möts och interagerar nästan fyra miljoner människor över hela världen, i ett gemensamt intresse. YouPics intäkter har vuxit snabbt den senaste tiden – på två år ökade omsättningen per månad med fem gånger och användarnas positiva respons fortsätter att strömma in.

På YouPic samlas fotografer i alla kategorier – såväl professionella som de som inte har foto som huvudsakligt levebröd. Tjänsten är högt rankad i mätningar och lockar även de stora världskända fotograferna. Tio av de hetaste namnen inom fotografin, finns med på plattformen. Nick Evans, en av de stora spelarna i branschen och tidigare operativ chef på Getty Images, står med bakom YouPic som aktiv delägare.

Målet har hela tiden varit att ge användarna bästa möjliga teknik i kombination med en välfylld social mötesplats där de kan synas, bygga relationer och få feedback. Justa villkor som inga krav på rättigheter eller provision är också en viktig grundsten. Och att erbjuda en online-tjänst som går att använda till i princip vad som helst.

– På YouPic hittar du tjänster för att synas som fotograf och få feedback. Vi erbjuder även tjänster till professionella fotografer där du kan skapa en egen shop med möjlighet att sälja prints och bilder världen över på några clicks, säger Navid Razazi, YouPics vd och grundare.

Känslor, reaktioner och nätverk – nyckeln till betalningsvilja

För att säkra sin överlevnad och kunna fortsätta utveckla YouPic har bolaget arbetat strategiskt de senaste åren med att översätta plattformens sociala kapital till ekonomisk lönsamhet. På två år ökade omsättningen per månad med fem gånger. Under 2019 steg den med 150 procent och kurvan fick en rejäl uppåtgående form.

– Det som vi har sett ger värde till våra fotografer är möjligheten att synas, få fler som delar ens bilder och uppskattar ens verk i kombination med tydliga reaktioner och feedback från andra på det de gör. När vi bidrar till att skapa mycket känslor och reaktioner i plattformen ser vi tydligt hur värdet på tjänsten och användarnas betalningsvilja ökar. Det kan vara till synes små saker som att vi släpper en ny animerad gif laddad med känslouttryck, som tar fart. Helt plötsligt ser vi den gå som en löpeld genom hela YouPic, fortsätter Navid Razazi.

Värdet i sociala communities upptäcktes tidigt

YouPic var tidiga med att identifiera värdet i sociala näterk och communities på nätet. När bolaget byggdes upp låg fokus snabbt på en tjänst som skulle användas av många personer, skapa relationer mellan fotografer och låta de interagera med varandra.

– YouPic har en helt ny vinkel på sociala nätverk. Vår community engagerar människor med ett mycket nischat intresse. Här är det möjligt att bygga nya typer av relationer och utbyta kunskap som kan gå ner mer på djupet. Det särskiljer YouPic mycket gentemot andra sociala kanaler som till exempel instagram och facebook, där det vanligtvis stannar mer på ytan, förklarar Gustaf Hector, Head of growth på YouPic.

– Vi får ofta höra berättelser om hur folk verkligen hittar varandra. En del reser tillsammans eller åker runt halva världen, för att hälsa på varandra och träffas, fortsätter Gustaf Hector.

Investerarna – viktiga för att bana rätt väg

Chalmers Ventures blev YouPics första investerare 2012 och har sedan dess spelat en viktig roll för att stötta upp bolaget, uttrycker Navid Razazi. Chalmers Ventures är ledande investerare i bolaget men finansiering och uppbackning har även kommit från flera andra håll såsom affärsänglar, Almi och VGR. Till skillnad från många andra liknande tjänster, byggdes YouPic först upp som en gratistjänst med fullt fokus på den sociala plattformen. Här testade och analyserade de verktyget mot användarna för att först senare ta betalt. En strategi som investerarna gjorde möjlig och som verkar ha varit både ett klokt och hållbart sätt att få både plattformen och bolaget att växa fram.

– Efter flertalet datadrivna iterations och aggressiva ”growth hacks” har vi nu en plattform som skapar tillräckligt värde för användarna och lönsamhet för bolaget. Idag ser vi en större betalningsvilja online för nischade tjänster som YouPic. Nu ska vi bara bli störst också, säger Navid Razazi.

Kort om YouPic

YouPic är namnet på både en online-tjänst för fotografer och bolaget som står bakom den. Båda grundades 2012 av Navid Razazi. På YouPic kan allt från etablerade fotografer till hobbyfotografer dela med sig av sina bästa bilder och få återkoppling från varandra. Företaget, som är från Göteborg har varit en del av Chalmers Ventures sedan 2012 och har deltagit i flera olika program. Både den tidigare operativa chefen på Getty Images, Nick Evans-Lombe och fotografen Chris Ryan har gått in som delägare. Även Chalmers Ventures har gått in med kapital.

www.youpic.com

Här ligger pressreleasen för YouPic

 

För mer information kontakta:

Navid Razazi CEO & Founder YouPic

Phone: +46 704 104 707

E-mail: ceo@youpic.com

 

Håkan Krook Chalmers Ventures

Phone: +46 708 990 461

E-mail: hakan@chalmersventures.com