Francesco Gatto vinner SKAPA-priset på 500 000 kronor för Elypta

Häromdagen kunde vi berätta att grundarna av Mimbly vunnit SKAPA-talang för unga innovatörer och prissumman 125,000 kr. Idag kan vi rapportera att Francesco Gatto, Chief Scientist Officer och medgrundare på Elypta, vinner det stora nationella SKAPA-priset och 500,000 kr!  

Francesco vinner priset för sin uppfinning Elypta som är ett diagnostiskt kit för att upptäcka återfall i cancer. En innovation som bara tidigare i år placerat Francesco Gatto på MIT Technology Review’s prestigefyllda lista med 35 innovatörer under 35 år samt gett bolaget åtskilliga priser däribland ‘Startup of the year’ på Serendipity Challenge.

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris, med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Motiveringen vid tillkännagivandet löd:

”Överlevnad vid cancersjukdomar har blivit allt bättre även om denna sjukdom ännu inte är helt besegrad. Man vet att vissa cancerpatienter kan få återfall. En tidig upptäckt kan öka sannolikheten för överlevnad och dessutom spara resurser för samhället. Årets pristagare har utvecklat en diagnostik som genom ett blod- eller urinprov tidigt upptäcker om cancern är på väg tillbaka. Den är skonsamt mot patienten som slipper biopsier och röntgenundersökningar. Under 2020 kommer produkten att lanseras för forskningsapplikationer. Den första produkten avsedd för patienter kommer att vara detektion av njurcancer men testet är mer eller mindre generellt och kommer att utvecklas för andra tumörformer.”

På plats för att ta emot priset, i Francesco Gattos namn, var Karl Bergman som är vd på Elypta​​. På bilden tillsammans med Matilda Ernkrans, Minoo Ahktarzand och Björn Florman.

Vi gratulerar Francesco och hela team Elypta till den här fina utmärkelsen!

————————
Elypta är ett portföljbolag till Chalmers Ventures