Framtidens entreprenör – skapar värden och räddar världen

Idag ropar alla efter snabbväxande bolag med banbrytande idéer som tar världen med storm. Lider vi brist på detta? Eller är det tränade entreprenörer vi behöver – personer som kan tänka nytt i grupp, och fokuserar på att skapa värde för andra? Ska vi inte betona färdigheter, hellre än färdiga idéer?

Sverige har många tävlingar och priser för bästa affärsidé och snabbast växande bolag. Men kanske läggs för mycket förhoppningar och fokus på bolagen som har fått investerare på kroken, där aktievärdet redan stiger. Hur stort värde har egentligen born globals och unicorns för svensk konkurrenskraft och sysselsättning? Missar vi samhällsvärdet här?

Entreprenörskapsmiljön på Chalmers är topprankad internationellt, och centrerad kring teknikbaserade lösningar som kan skalas upp. Hur odlar Chalmers de förmågor som entreprenörer behöver utveckla?

Vilken effekt kan det få på svensk ekonomi om vi fokuserade mindre på färdiga idéer, och mer på entreprenöriell förmåga – hos fler än bara nyföretagare? Kan vi stimulera fler att våga ge sig i kast med samhällets stora utmaningar på allvar, och samtidigt tjäna pengar? Forskare, politiker och investerare diskuterar framtidens entreprenör.

Det här utgjorde huvudtemat när Chalmers anordnade paneldiskussion om Framtidens entreprenör i Almedalen i måndags. På plats för att medverka i paneldiskussionen fanns:

Fredrik Hörstedt, vicerektor för nyttiggörande och hållbarhet, Chalmers
Pontus Braunerhjelm, professor i entreprenörskap, KTH
Jane Walerud, investerare
Sam Manaberi, entreprenör Trine
Stina Linge, Head of Encubation, Chalmers Ventures
Fredrik Christensson, riksdagsledamot, Centern
Marie Wall, startupansvarig, Regeringskansliet

Passa på att se videon från dagen nedan där Fredrik Hörstedt och Stina Linge också ger svar på frågan – vilka är entreprenörens viktigaste egenskaper?