startup-stories-evispot-chalmersventures

Ett nej kan bli ja när kreditprövningen sker med ny teknik – Evispot i stor intervju med GöteborgsPosten

Evispot heter bolaget som använder artificiell intelligens för att hjälpa bankerna att göra bättre kreditprövningar. Nyligen tog de in sex miljoner kronor i en nyemission.

– Samhället har förändrats, men kreditupplysningssystemen har sett likadana ut länge, säger Sebastian Larsson, vd på Evispot till Göteborgsposten.

När en långivare gör en traditionell kreditbedömning tittar man på ca 10-15 parametrar. Evispots mjukvara gör det möjligt att analysera hundratals parametrar och förstå samband, fånga upp trender och beteenden. Mönster skapas som i sin tur skapar prognoser om framtiden.

– Vi vill hjälpa långivarna att bättre förstå till exempel frilansare eller nyutexaminerade, grupper som långivarna tidigare ofta har sagt nej till, säger han.

Under sommaren gjorde Evispot en nyemission och fick in Lena Apler, Peter Bergh, Bertil Görling och Almi Invest som nya delägare. Sammanlagt fick bolaget in drygt sex miljoner kronor.

Allt började på Chalmers 

De började utveckla ett eget system som var inriktat på kreditgivning. Efter Chalmers Entreprenörsskola gick de med i Chalmers inkubatorprogram och fick en del mjuka pengar i form av lån och bidrag. De har dessutom finansierats genom kundprojekt.

I intervjun med Göteborgsposten säger Sebastian Larsson att det inte alltid varit en självklarhet att bli entreprenör och att Chalmers Entreprenörsskola gjorde övergången mjuk.

– Det var inte så att vi släppte allt. På Chalmers hittade vi en miljö för att testa vår idé och var det inte så att vi sa upp oss från ett jobb med hög lön.


Evispot är ett portföljbolag till Chalmers Ventures

Läs mer om Evispot på www.evispot.ai.