Detecht’s säkerhetslarm minskar tiden med 50 % från motorcykelolyckan sker tills ambulansen anländer

Pressmeddelande 5 december 2018: 

Vad händer om det springer fram ett rådjur eller om det kommer upp ett tjälskott och du kör av vägen utan någon i närheten som kan hjälpa dig? Start Up-bolaget Detecht har utvecklat en app med ett automatisk säkerhetslarm. Målet är att minska larmtiden med 50 % från det att en motorcykelolycka skett tills ambulansen anländer.

1 augusti i år släpptes den första iOS-appen som idag redan har över 5000 användare.

– Vi har i grund och botten utvecklat ett automatiskt nödlarm som gör att vi kan upptäcka en motorcykelolycka genom att analysera mobilens sensorer, säger Niklas Ohlsson, Detecht. Appen har utvecklats med hjälp av en fallalgoritm som forskarna Stefan Candefjord & Bengt Arne Sjöqvist från Chalmers har tagit fram.

Niklas fortsätter att förklara:

– De sensorer som finns i mobilen är accelerometer, gyroskop och en GPS-sensor. Tillsammans kan de visa hur krockkrafter uppträder vid en olycka, hur du orienterar dig som förare samt vilka hastigheter det handlar om. Det är också genom dessa sensorer som vår egen app känner av när det handlar om en olycka.

Niklas berättar vidare om hur tekniken kopplas till redan befintliga mobilfunktioner.

– Idag skickas ett meddelande till förarens ICE-kontakter som i sin tur kan meddela SOS med stöd av vital information från vår Detacht-app.

Affärsutveckling och Accelerator

Detecht har med sitt driv och hjärta för motorcykelbranschen nu tagit sig rakt in i Chalmers Ventures Accelerator för att fortsätta sin tillväxtresa.

Stödet från acceleratorprogrammet och från vår affärscoach Fredrik betyder jättemycket, säger Niklas. Han har med sin kunskap hjälpt oss i både frågor kring utveckling av produkten och interaktion med målgruppen. Acceleratorn skapar en möjlighet för oss att tänka långsiktigt så att vi i framtiden förhoppningsvis ska vara rätt rustade att kunna ta in kapital och fortsätta vår tillväxtresa. Chalmers Ventures öppnar också bra dörrar inom investering och sitt stora nätverk. Med involverade forskare från Chalmers ger även det oss en stabil teknisk grund att stå på.

Pilotprojekt med SOS Alarm

Detecht har blivit en aktuell spelare i Trafikverkets vision om att halvera olyckor från 2010 till 2020. Fram till våren 2019 driver Detecht ett pilotprojekt tillsammans med SOS Alarm. Målet är att ta fram ett automatisk larm som är direktkopplat till SOS larmcentral.

I Detechts egen vision ligger också att inspirera motorcykelförare till att göra appen till en digital mötesplats där användare kan se och dela sin rutt samt få tillgång till körstatistik. Appen kommer även släppas under tidigt 2019 till Android.

WEBB: www.detecht.se

STARTUP STORIES Detecht gör motorcyklister trygga på alla vägar

////

KONTAKT

Tel: +46 768 61 72 86
E-post: info@detecht.se


Detecht är ett portföljbolag till Chalmers Ventures. Chalmers Ventures har 15 års erfarenhet av att sammanföra idégivare med drivna entreprenörer, och stötta team som vill ta sin teknikbaserade affärsidé och skapa ett globalt företag. Vi erbjuder expertcoaching, ett stort nätverk och finansiering. Rankad som bästa nordiska universitetsdrivna inkubator av UBI Global, 3:a inom EU och 12:a i världen.

Chalmers Ventures finns i Göteborg på Vera Sandbergs Allé 8 och är ett helägt dotterbolag till Chalmers Tekniska Högskola.