Chalmers Ventures rankad 12:a i världen bland inkubatorer

Rankningen 2017/2018 av världens ledande inkubatorer har släpps. Under prisceremonin i Toronto landande Chalmers Ventures på plats 12 över världens bästa inkubatorer. Av världens universitetsanknutna inkubatorer listades 20 ut som det absoluta toppskiktet och bland dessa fanns Chalmers Ventures.

 – Att få se Chalmers Ventures placera sig bland de bästa inkubatorerna i världen och dessutom som etta i Norden är fantastiskt roligt, säger Linnéa Lindau, vd Chalmers Ventures. Vi har ett fantastiskt team som står bakom insatsen och jag är så stolt över att vi har ett kvitto på all den kompetens teamet har. Vi har förmånen att arbeta med några av Sveriges absolut bästa bolag. Vi finns till för deras skull och då är det extra roligt att se att vårt resultat visar att vi är på rätt väg. 

Chalmers Ventures tävlade i den prestigefyllda kategorin Incubator Managed by University där det absoluta toppskiktet av världens inkubatorer var med. Det är en ny kategori som Chalmers Ventures tävlar i och urvalsprocessen har fått en helt ny mätstrategi. UBI Global, organisationen som står för rankningen, har arbetat fram ett nytt sätt att mäta där fler parametrar vägs in. Sedan förra mätomgången har dessutom inkubatorsvärlden utökat kraftigt. Något som syns i årets startfält. Det går allt snabbare för nya inkubatorer att både starta upp och bli internationellt konkurrenskraftiga.

 – Det har varit ett fantastiskt spännande startfält med inkubatorer i årets omgång, fortsätter Linnéa Lindau. Vi ser en klar ökning av antalet inkubatorer som håller en globalt hög nivå samtidigt som utvecklingen går allt snabbare.

 

Jämställdhet är en global utmaning

En snedfördelning i balansen mellan män och kvinnor är tydlig när den globala inkubatorscenen samlas. Många talare lyfte problemet samtidigt som få presenterade aktiva insatser för att brygga klyftan. Jämställdhet tar tid men arbetet kan göras mycket mer strategiskt och aktivt för att korta ner tiden till att nå ett mer jämställt mål.

 – Det är helt tydligt att vi måste prioritera strategin och arbetet med att få in mer kvinnor i tech och startups, menar Linnéa. Vi ser tydligt att vi alla inom inkubatorvärlden måste våga arbeta brett med alla övergripande strukturer, där allt ifrån idéflöde, kommunikation, affärsutveckling och investeringar måste genomlysas. Det finns ingen magisk lösning för jämställdhet. Det gäller att sätta tydliga mål och sedan jobba metodisk med att finna lösningar för att nå dem.