Atium utsedda till en utav årets SKAPA-pristagare i Västra Götalands län

SKAPA-priset är ett av landets mest prestigefyllda innovationspris. Priset instiftades för att stötta innovatörers möjlighet för att utveckla ideér till produkter och tjänster och är insatt till Alfreds Nobrels minne. Det delas varje år ut till landets mest lovande uppfinnare och innovatörer. Det finns både stora SKAPA-priset och SKAPA-priset för unga innovatörer.

Chalmers Venturesbolaget, Atium med Emma Ericson, Björn Wickman och Johan Björkquist blev en av länsvinnarna för SKAPA-priset och kammade hem 10 000 kr. Atiums teknologi skapar en mer giftfri miljö. Teknologin möjliggör att rena vatten från giftiga tungmetaller. Atium har under året gått på Chalmers Entreprenörskola och Chalmers Ventures Encubationprogram.

Priset delades ut av Landshövdingen i Västra Götaland, Anders Danielsson och juryns ordförande, Andreas Albertsson från GU Ventures. Genom länsvinsten kvalificerar sig även Atium till den nationella finalen i Stockholm den 8 november 2018. Upp till tre vinnare delar då på äran och prissumman 550 000 kr.

Länsjuryn i länsfinalen bestod av David Storek från Chalmers Ventures, Heléne Öhrvall från Almi Företagspartner Väst, Sophia Litsne från Västra Götalandsregionen och juryordföranden Andreas Albertsson från GU Ventures.

 

Länsvinnare 2018 / SKAPA-priset

Atium: Björn Wickman, Emma Ericson och Johan Björkquist

Atiums mål är att bidra till utvecklingen av en giftfri miljö. Detta görs genom att man utvecklat en ny teknologi för hållbar rening av vatten från giftiga tungmetaller.

Urd Rating: Nils-Henrik Hjälmdahl

Urd Ratings arbetar med en algoritm som räknar fram vilka aktier du kan investera i utifrån historisk träffsäkerhet och trendspaning.

 

Länsvinnare 2018 / SKAPA-priset för unga innovatörer

Podmosphere: Varga Moshtagh

Erbjuder en digital plattform för att köpa reklamplatser i podcasts.

Visual Light Solar:  Assiye Suer

Använder rymdteknologi för att utveckla solenergi.

////////