Minalyze kapar svarstiden och hjälper världen att gräva guld - Chalmers Ventures

Minalyze kapar svarstiden och hjälper världen att gräva guld

Livet kan ta märkliga vägar. Fråga Annelie Lundström. För 15 år sedan drev hon frisörverksamhet på Vasagatan i Göteborg, och trivdes toppen med det. Idag är hon Chalmersutbildad civilingenjör och vd för Minalyze – ett företag med ursprung från Chalmers Entreprenörskola som ger gruvindustrin supersnabba analyssvar.

Vid sin sida på skutan Minalyze har Annelie parhästen Mikael Arthursson. Han läste maskinteknik på Chalmers, och eftersom
företagande ligger dem båda varmt om hjärtat är det föga förvånande att deras vägar korsades på Entreprenörsskolan. Idag är Mikael teknikchef för företaget som har verksamhet i Sverige och Australien.

– Vi kompletterar varandra väl, och hade hunnit jobba en del ihop under utbildningen när vi fick det här uppdraget presenterat för oss, säger Annelie. En bekant till mig jobbade i branschen, och han ville att vi skulle undersöka ett problem: ”Går det att få snabba svar om vad borrprover innehåller, redan ute i fält där prospekteringsborrningen genomförs?

Började från scratch

Varken Annelie eller Mikael hade då någon som helst kunskap om gruvindustrin. Ändå triggade de båda igång på idén – eller snarare på problemet.

– Allt var nytt för oss, säger Mikael, och vi fick börja från scratch på alla sätt. Det gjorde också att vi inte var låsta, utan kunde tänka fritt. Vi fick ett blankt ark; det fanns inga prototyper, ritningar eller patent. Egentligen fanns det bara ett problem. Man kan säga att vi hade en problemgivare snarare än idégivare.

Svar inom ett år

Väntetiden på provsvaret är ett problem som leder till att resurser inte kan nyttjas maximalt. När man prospekterar, och även vid gruvdrift, borrar man upp så kallade borrkärnor ur marken, detta för att undersöka och verifiera vilka grundämnen och mineral som finns på platsen. För att få svar på detta är den traditionella metoden att dela borrkärnan i tu, mala ner den ena halvan till pulver och skicka till ett labb. Sedan kan det dröja mellan ett par veckor och ett år (!) för att få labbets svar. Under väntetiden är det vanligt att projektet stannar av.
– Det säger sig själv att du med snabbare provsvar kan arbeta mer intensivt och effektivt, menar Mikael. Om provsvaret visar att det finns en gruvfyndighet vill du komma igång direkt, och om det visar sig finnas ämnen som är farliga vill du veta det så snart som möjligt. Det handlar om ekonomi i båda fallen.

Frågvisa som få

– Vi började med att ”använda oss av studentkortet”, berättar Mikael. Vi ringde till geologer på stora och små bolag, vi frågade om högt och lågt: hur gör man idag och varför gör man det? Vi ville vara säkra på att detta verkligen var ett problem, för att vi själva skulle kunna tänka ut en bättre lösning för framtiden.

Annelie och Mikael åkte på branschmässor utomlands och träffade borrare ute i fält. Överallt passade de på att ställa frågor, och såg hur arbetet med borrkärnor gick till.

Annan bakgrund = styrka

– Allt eftersom vi verifierade det initiala problemet identifierades fler problem och parallellt utvecklade vi ett koncept som skulle lösa dessa. Efter cirka ett halvår sökte vi patent på konceptet och påbörjade utvecklingen av det automatiserade instrumentet. Vi använder oss av en rad sensorer, bland annat fluorescerande röntgen som på ett oförstörande sätt genererar kemiska analyser.

När Annelie och Mikael testade sina idéer i branschen fick de feedback att lösningen skulle vara revolutionerande för industrin, men att det skulle vara omöjligt att genomföra..”
– De var rotade i sin industri, medan vi såg att vi kan använda lösningar från andra branscher. Vi hade sett hur robotar används i bilindustrin, till exempel, och tänkte att ”det borde inte vara så omöjligt som alla sa”. Att ha en annan teknisk bakgrund kan vara en styrka.

Minalyzer CS ett robust robotiserat instrument

Den produkt som Minalyze har utvecklat är en avancerad robust mobil skanner som är möjlig att flytta ut i fält där provtagningen görs direkt på plats. På 20 minuter (!) är provsvaren klara, att jämföra med upp till ett år med traditionella metoder.
– Hittills har vi skannat nästan 100 km borrkärna i väldigt varierande miljöer, allt från den australiensiska ”outbacken” med temperaturer över 45 grader till snöiga alper med minusgrader. Robustheten och mobiliteten är verifierad, berättar Annelie. Att våra instrument är unika har även verifierats av det framstående forskningsinstitutet CSIRO som har valt att investera i en Minalyzer CS, vilket ger oss en enorm trovärdighet.

Hon avrundar:
– Gruvindustrin är stor och rätt så konservativ, särskilt i Sverige, så vi insåg tidigt värdet i att nå en global marknad. Australien och Kanada är det största gruvländerna, men vi vill också nå USA, Sydafrika, Ryssland … vi ser enorma möjligheter vilket även syns i omsättningen som beräknas tredubblas i år. Vi tänker fortsätta att vara en game-changer i gruvindustrin och det senaste året har vi visat det genom nya mjukvaror och tjänster som generas genom dataseten från instrumenten. Nu är vi både ett industriellt high-tech företag och ett mjukvarubolag som både kan sälja tjänster, hårdvara och licenser. Men det här är bara början.

 


Webb / minalyze.com

Text: Mattias Åkerberg, Please Copy Me

Foto: Paul Wennerholm, Mad Terrier