Rapport från Almedalen

Mitt i brinnande svensk fotbollsyra har Almedalsveckan precis dragit igång, världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor. Årets upplaga av Almedalsveckan är dessutom extra speciell – inte bara för att det är valår – utan också för att det i år är femtio år sedan evenemanget initierades av dåvarande utbildningsminister Olof Palme.

På plats i vimlet för att följa och delta i debatten om bland annat kvinnligt entreprenörsskap och hållbar samhällsutveckling finns flera personer från Chalmers Ventures och våra portföljbolag.

Anna Urombi – VD och grundare Addtruly
Tidigare i våras utsågs Anna Urombi, VD och grundare av Addtruly – den digitala marknadsplatsen där företag kopplas ihop med och kan stötta mindre gräsrotsorganisationer, till Årets Kvinnliga Grundare i Di Digital. I söndags var Anna på plats på Di Digitals Techsöndag i Visby och deltog i panelen som diskuterade hur vi stärker förutsättningarna för kvinnliga grundare. Förra året investerades över 11 miljarder kronor i svenska startupbolag. Men bara en bråkdel av pengarna gick till bolag grundade av kvinnliga entreprenörer.

”Det är väldiga möjligheter som går förlorade”, säger entreprenören Anna Urombi som på söndagen deltog i Di Digitals Techsöndag i Visby.

Läs hela artikeln på Di Digital.

Stina Linge, Head of Encubation på Chalmers Ventures & Sam Manaberi, VD och grundare TRINE
Sverige har många tävlingar och priser för bästa affärsidé och snabbast växande bolag. Men kanske läggs för mycket förhoppningar och fokus på bolagen som har fått investerare på kroken, där aktievärdet redan stiger. Hur stort värde har egentligen born globals och unicorns för svensk konkurrenskraft och sysselsättning? Missar vi samhällsvärdet här?

Igår medverkade Stina Linge och Sam Manaberi i panelen som diskuterade Framtidens entreprenör – skapar värden och räddar världen. Sam pratade bland annat om Trine och hur de skapar värden och tar sig an samhällsutmaningar och Stina Linge sade bland annat att ”idag vill fler entreprenörer lösa stora och riktiga problem och inte bara tjäna pengar”. 

Isabella Palmgren, VD och grundare av Mimbly

Mimbly’s smarta innovation för att rena tvättvatten gav förra året som enda svenskt bolag en plats i Ikeas nya accelerator. Imorgon, onsdag, deltar Isabella i två paneldiskussioner.

Morgondagens förändringsledare
Google + DiDigital visar upp Morgondagens förändringsledare!
Medverkande: 
Isabella Palmgren, Mimbly
Datum, tid & plats: 4 Juli, 16:30-17:00, Google, Hästgatan 1, innergården

Seminarium: Hur blir Sverige ett hållbart välfärdssamhälle?
Vi i Sverige måste minska vår klimatpåverkan och vårt resursutnyttjande – vi lever just nu som om vi hade mer än fyra jordklot. Den nya klimatlagen, Sveriges miljömål, SDG-målen, och Parisavtalet visar vägen för den omställning som ligger framför oss. Men omställningen behöver ske på ett sätt som inte drabbar människor genom otrygghet, färre jobb eller sämre välfärd. Hur skapar vi en ekonomisk modell för ett modernt och hållbart välfärdssamhälle?

Medverkande:

Mikael Damberg, Närings- och innovationsminister
Håkan Svedman, Sverigechef, IKEA-koncernen
Åsa Svenfelt, Docent i hållbar utveckling och framtidsstudier, KTH
Karin Bodin, Koncern-VD, Polarbröd
Isabella Palmgren, VD och medgrundare, Mimbly

Datum, tid & plats: 4 Juli, 10:00-10:45, Kårhuset Rindi, Donnersgatan 1