Ophena – den magnetiska stigbygeln med en tillhörande och flyttbar innersula

I samband med ett projekt under sina Masterstudier på Chalmers Entreprenörsskola kom Anton Fast och Simon Gelder i kontakt med ridsport för första gången. Idag, drygt ett år senare, står man redo att lansera Ophena – den magnetiska stigbygeln med en tillhörande och flyttbar innersula (ett koncept man i fjol vann Venture Launch för).

– Att inte ha en nära koppling till branschen kan vara bra. Då måste man verkligen lyssna in vad ens kunder tycker, säger Anton i en intervju med Hippson.

Utgångspunkten för Anton och Simon var att göra omfattande research för att komma fram till vad för problem inom ridsporten de kunde lösa med hjälp av magnetisk teknologi. De kontaktade försäkringsbolag för att undersöka olycksstatistik och genomförde en undersökning med 400 ryttare om vad som skrämmer dem mest. En klar majoritet av ryttarna var rädda för att fastna med foten i stigbygeln vid fall.

Resultatet blev en helt unik magnetisk stigbygel, gjuten i ett stycke med en öppen design som eliminerar risken att fastna. Det unika med produkten är enligt entreprenörerna att ryttaren får en mjuk, magnetisk koppling mellan stigbygeln och den flyttbara innersulan – vilket ger ökad balans och bättre grepp.

När entreprenörerna låter dressyrryttaren Anna-Karin Hansson på fuxen Fürstina testa och återge sin syn på produkten är feedbacken positiv.

– Jag tycker att den ger en bra balans och tryckfördelar bra. Foten glappar inte och stigbygeln ger ett jämnt stöd. Jag provade den tidigare i dag när jag red min treåring och det gav helt klart en ökad säkerhetskänsla.

Läs mer om Ophena på Hippson och www.ophena.se.