Atium & ReVibe Energy vann årets innovationsidétävling och får dela på 1,2 Mkr!

Pressmeddelande 2019-03-01:

Den 13 februari gick SIP STRIM och EIT RawMaterials årliga innovationsidétävling av stapeln på Luleå Science Park. Under dagen fick tolv innovatörer pitcha sina ideér med smarta lösningar för gruvindustrin inför en publik och expertjury. Juryn har överlagt och nu står det klart att vinnarna blev Atium AB och ReVibe Energy som får resp 600 000 kr var till att förverkliga sin idé.

Atium AB vann pris för sin lösning för en mer effektiv och hållbar rening av vatten från kvicksilver. Emma Ericson och Johan Björkquist som har drivit Atium ihop 1,5 år står bakom idén tillsammans med forskaren Björn Wickman.

– Det känns helt otroligt, vi är så glada och tacksamma, säger Emma Ericson. Vinsten gör det möjligt för oss att ta fram en småskalig prototyp som vi kan testa med potentiella kunder. Att validera tekniken i liten skala är enormt viktigt för att kunna attrahera både kunder och investerare i framtiden, för att senare kunna skala upp tekniken.

– Många branscher och däribland gruvbranschen hanterar kvicksilver i process- och avfallsvatten. Juryn såg stor potential i Atiums idé eftersom kvicksilver rankas som ett av de tio farligaste ämnena för mänsklig hälsa och är ett globalt problem. Dessutom finns förutsättningar att utveckla metoden till att rena vatten från andra tungmetaller, säger Matz Sandström, SIP STRIM och ordförande i juryn.

Det andra priset delades ut av EIT RawMaterials och gick till ReVibe Energy för deras innovativa lösning med trådlös inspelning och analys av vibrationer och chocker för övervakning av utrustning i gruv- och industriell miljö.

– Det är andra året i rad som EIT RM delar ut det här priset till ReVibe, men de hade återigen en väldigt intressant innovation med inriktning mot vår industri som skapar ett värde i deras optimering av processer och underhåll. Denna innovation möjliggör mätning av vibrationer och chocker med en hög precision och noggrannhet i utsatta och kritiska miljöer. Det kommer att effektivisera design och process samt underhåll av processer och utrustning berättar Katarina Öquist, Business Development Manager på EIT RawMaterials som ingår i juryn.

– Vi är otroligt glada och entusiastiska över att EIT RawMaterials precis som vi själva ser potentialen som finns inom gruvsektorn med vår nya produkt ReLog, säger Viktor Börjesson på ReVibe Energy. Genom mer precisa vibrationsmätningar blir det enklare för våra kunder att förstå och hantera sina maskiner och tillgångar, ett steg närmare en väl genomförd digitalisering av gruvsektorn.

Under början av året lämnades drygt 30 bidrag in till tävlingen som syftar till att stärka svensk och europeisk konkurrenskraft inom gruv- och metallindustrin. Utifrån dessa hade juryn först plockat ut de tolv vassaste innovationerna som fick pitcha sin idé, och nu står alltså vinnarna klara. Tävlingen arrangeras av SIP STRIM, det nationella strategiska innovationsprogrammet för den gruv- och metallutvinnande industrin, samt EIT RawMaterials, EUs stora program för innovation och utbildning inom mineral- och metallindustrin.

För ytterligare information kontakta

Terese Mella, Kommunikationsansvarig SIP STRIM, tfn. 070-637 99 80, terese.mella@sipstrim.se
Katarina Öquist, Business Development Manager EIT RawMaterials, katarina.oquist@eitrawmaterials.eu
Emma Ericson, Atium, tfn. 073-310 40 56, emma.ericson@atium.se
Viktor Börjesson, ReVibe Energy, viktor.borjesson@revibeenergy.com